{image:text}

Sopivilla urheiluliiveillä tehoa urheilusuorituksiin

Rintojen riittävä tuki kaikessa urheilussa, ei vain juoksusuorituksissa tai kovan intensiteetin lajeissa, on tärkeää. Sopiva urheiluliivi voi vähentää liikunnan aiheuttamaa epämukavuutta ja kipua rinnoissa jopa 85%.

Urheiluliivit

Urheiluliivien käytöllä voi olla vaikutusta urheilusta saatavaan nautintoon sekä suorituskykyyn

Rinnoilla ei ole omia tukilihaksia vaan rintojen luonnollinen tuki koostuu rintojen herkästä ihosta sekä rintojen omasta sidekudoksesta, Cooperin ligamenteista. Kumpikin näistä tukirakenteista on mekanismiltaan aika heikko, joten ne eivät pysty pitämään rintaa tukevasti paikoillaan. Urheilun aikana rinnat pomppivat ja heiluvat itsenäisessä, vartalosta poikkeavassa tahdissa. Juostessa rintojen on tutkittu liikkuvan sivulta sivulle, ylös-alas sekä eteen ja taaksepäin. Niiden liikerata muistuttaa perhosen siipien muotoa.

Urheiluliivit antavat tukea ja suojaa

Urheiluliivit on suunniteltu minimoimaan urheilusuorituksen aikana rintojen vaurioitumista ja tuomaan mahdollisimman suuri suoja rinnoille. Urheiluliivit ovat jämäkämpiä kuin arkikäytössä olevat perusliivit. Sopivat urheiluliivit ohjaavat rintojen liikkeen sopusointuun vartalon kanssa, mikä vähentää ligamenttien vaurioitumisen mahdollisuutta korkeatempoisessa urheilussa, kuten juoksussa. Portsmouthin yliopiston tutkimuksen mukaan kuitenkin vain 44% säännöllisesti liikuntaa harrastavista naisista ei pidä urheiluliivejä.

Mikäli rintoja ei ole tuettu urheilusuorituksen aikana, voivat ne liikkua jopa 14cm liikeradalla. Tämä rintojen liike ei koske ainoastaan isorintaisia naisia, sillä B-kupin rinnoille mitattu keskimääräinen liikerata oli noin 8cm. Juoksumatolla tehdyn testin mukaan vapaasti liikkuva rinta voi heilua jopa 21 cm alueella. Mitä kiivastempoisempi suoritus oli kyseessä sitä liikkuvampia rinnat ovat, näin ollen juokseminen heiluttaa rintoja enemmän kuin kävely. Myös liikkeen määrä kasvaa rintojen koon suurentuessa. Rintojen pomppiva liike ei kuitenkaan vähentynyt nopeuden laskiessa juoksusta hölkkään.

Riittämätön rintojen tuki urheillessa voi lisätä lihasväsymystä, aiheuttaa asentovirheitä ja nostaa loukkaantumisen riskiä

Kun rinta keskimäärin painaa noin 200-300g, voi urheilusuoritus tuntua epämukavalle, aiheuttaa haittaa sekä nolostuttaa. Huono rintojen tuki urheilun aikana voi aiheuttaa ylävartalon kipuja sekä asentovirheitä. Jos ylävartalon lihaksien toiminta suuntautuu rintojen massan tukemiseen, on kaikki tähän käytetty ylävartalon lihasten energia suunnattu pois varsinaisesta urheilusuorituksesta. Portsmouthin yliopiston tutkimuksen mukaan urheiluliivien käyttö vähentää rintojen massan tukemiseen suuntautunutta ylävartalon lihasten toimintaa 55%, millä saattaa olla vaikutusta naisen lihasväsymykseen juoksusuorituksen aikana. Riittämätön rintojen tuki voi merkittävästi kasvattaa jalkojen maakosketuksen kuormitusta juoksun aikana sekä nostaa loukkaantumisen riskiä.

Mitä suurempi rinta on, sitä epämukavammalle urheilusuoritus voi tukemattomissa urheiluliiveissä tuntua. St Mary´s University of Twinkenhaimin tekemän tutkimuksen mukaan noin 25% naisista sanoo lyhentäneensä omaa juoksulenkkiään tai urheilusuoritustaan tai keventäneensä urheilusuorituksen intensiteettiä urheilun aiheuttaman rintakivun vuoksi. Rintoihin kohdistuvalla kivulla voi olla merkittävä vaikutus naisten urheilun määrään ja siihen minkä tyyppistä urheilua harrastetaan.

Rintojen riittävä tuki kaikessa urheilussa, ei vain juoksusuorituksissa tai kovan intensiteetin lajeissa, on tärkeää. Omalle vartalolle ja urheilulajiin sopivan urheiluliivin käyttö urheilusuorituksen aikana voi olla merkittävä tekijä urheilusta saatavaan nautintoon. Sopiva urheiluliivi voi vähentää epämukavuutta ja kipua jopa 85%. Omalle vartalolle istuvan liivin löytäminen voi olla vaikeaa. Väärän kokoisen sekä väärän tyylisen liivin käyttö vähentää liivien antamaa tukea. Pidä huolta rinnoistasi valitsemalla sinulle ja liikuntalajiisi sopivat urheiluliivit. Asiakaspalvelumme auttaa mielellään, mikäli kaipaat apua oman koon tai sopivan liivimallin valinnassa.

Urheiluliivin soveltuvuuteen vaikuttavia tekijöitä:

1. Urheiluliivien ikä

Mikäli urheiluliivin hankinnasta on kulunut kauan, tulisi tarkistaa, onko oma rintaliivien koko muuttunut. Myös urheiluliivin materiaalit ovat voineet käyttö- ja pesukertojen myötä menettää tukirakenteitaan. Nyrkkisääntönä uusien urheiluvarusteiden hankinnassa kannattaa pitää kolmien uusien urheiluliivien hankkimista aina kun hankkii uudet juoksu- tai harjoituskengät. Näitä liivejä voi vuorotella urheilukertojen välillä tai vaihtaa uuteen urheiluliiviin aina 30-40 pesukerran jälkeen, kun liivin materiaalien käyttöikä on päättynyt.

2. Viimeisin oman liivikoon tarkistus

Oma rintaliivien koko olisi hyvä tarkistaa vuoden välein. Koko tulisi tarkistaa erityisesti, jos kehossa on tapahtunut muutoksia (esim. painon nousu tai lasku, raskaus). Rintaliivikoon mittaamiseen tarvitset kaksi mittaa: mitta rinnan alta ja rinnan ympäri. Käytä mittaamiseen pehmeää ja taipuisaa ompelijan mittanauhaa. Mittanauhan tulee kulkea vaakasuorasti vartalon ympäri suorana. Rintaliiviesi koon tarkistamiseen voit mittojesi pohjalta käyttää kokolaskuriamme. Mikäli kaipaat apua kokosi tai sopivien liivimallien kanssa, voit olla yhteydessä asiakaspalveluumme.

3. Urheiluliivien tyyli

Urheiluliivien valinnassa kannattaa huomioida myös liivin soveltuvuus harrastamallesi lajille sekä lajin intesiteetin tuomat vaatimukset liivien tukirakenteille.

4. Tietämys rintojen hyvinvoinnista

Rintaliivien istuvuus omalle vartalolle tulisi osata tarkistaa, sekä tärkeää olisi tietää onko liivi rakenteeltaan kyllin tukeva omille rinnoille ja valitulle urheilulajille. Mikäli urheilu aiheuttaa rintakipua, on tärkeää pyrkiä tunnistamaan, mikä aiheuttaa kivun ja kuinka rintakipuja voisi pystyä minimoimaan tai ehkäisemään.


: 26.02.2024 15:01

Julkaistu: 25.09.2018 14:15

Rintojen tukena liikkujan iloksi