Rintaliivien sovitusopas

Kun sovitat rintaliivejä, tarkista aina, että liivit istuvat oikein. Vääränkokoiset liivit saavat olon tuskaiseksi päivän aikana, kun joudut korjailemaan liivien ja rintojen asentoa. Vääränkokoiset liivit eivät myöskään tue rintaa kunnolla. Rintaliivien sovittamisessa tulisi muistaa kolme asiaa: oikeankokoinen ympärysmitta, oikea kuppi ja oikea olkainten kireys. Oikea rintaliivien koko ja istuvuus on erityisen tärkeää isoille rinnoille.

Joko sinä tiedät oman rintaliivikokosi? Kokeile myös rintaliivien kokolaskuria.

Tässä meidän vinkkimme hyvän istuvuuden tarkistamiseen:

Oikeankokoinen ympärysmitta

Tarkista aina ensimmäisenä, että sovittamiesi rintaliivien ympärysmitta on sopiva: napakka, mutta ei liian tiukka. Jos rintaliivit kiipeävät ylös selkää pitkin, rintaliivien ympärysmitta on liian suuri. Kokeile pienemmällä ympärysmitalla olevia liivejä, mutta huomioi, että ympärysmitan pienentyessä, tulee kuppikoon kasvaa, eli sovita rinnakkaiskokoa.

Sovittaessa liivejä, laita ne aina löysimpään eli ensimmäiseen hakaseen. Näin sinulle jää kiristysvaraa, sillä liivit löystyvät hieman käytössä. Jos jo sovittaessa laitat liivit automaattisesti viimeiseen hakaseen, eli kireimmälle, on ympärysmitta liian suuri.

Jos liivit irtoavat rintakehästä ja rintakudos pääsee valumaan kaarituen alle, kun nostat kädet ylös, on ympärysmitta liian suuri ja kuppikoko liian pieni. Rintaliivit eivät anna rinnalle tukea ja joudut korjailemaan liivien asentoa päivän aikana useaan otteeseen. Sopivankokoiset liivit oikealla ympärysmitalla istuvat paikoillaan rintakehää vasten kauniisti ja hiertämättä, vaikka nostelisit käsiä ja liikkuisit reippaasti.

Vinkki: Voit tarkistaa, onko ympärysmitta liian suuri, koukkaamalla käden alakautta selän taakse. Ota sitten yhdellä sormella liivien hakasten kohdalta kiinni ja nostaa liivit irti iholta. Mikäli saat kevyesti nostettua liivit yli kämmenen leveyden verran irti kehosta, olisi tarpeen valita pienempi ympärysmitta.

Oikeankokoinen rintaliivien ympärysmitta istuu napakasti vaakasuorassa kehon ympäri. Kun ympärysmitta liiveissä on oikea, myös kaarituet istuvat oikein kehoa vasten.

Oikein: Rintaliivit ovat vaakasuorassa kehon ympäri; etu- ja takaosa ovat yhtä korkealla. Kaarituet istuvat rintakehää vasten koko mitaltaan.

Jos rintaliivit nouse ylös selästä, on liivien ympärysmitta liian suuri. Ympärysmitta on liian suuri, jos rinnat valahtavat kaaritukien alle nostaessasi kädet ylös.

Väärin: Ympärysmitta on liian suuri, jos liivit nousevat takaa liian ylös. Ympärysmitta on liian suuri myös, jos rinnat valahtavat kaaritukien alle nostaessasi kädet ylös. Liian suuri ympärysmitta ei anna tukea ja rintaliivit roikkuvat olkainten varassa.

Oikea kuppikoko

Tarkista seuraavaksi, että kuppikoko on sopiva: koko rintakudoksen on mahduttava kuppiin pursuilematta ja kaaritukien on istuttava ihoa vasten koko kaarituen matkalta. Myös kaarituettomissa liiveissä rintojen tulee mahtua kuppeihin kokonaan ja liivien keskiosan tulee olla lähellä rintakehää.

Jos rinnat pursuilevat edestä tai sivuilta kainaloiden alta, kuppikoko on liian pieni, eli rinnat eivät yksinkertaisesti mahdu kuppeihin. Jos joudut asettelemaan tai ravistelemaan päivän aikana rintoja kuppeihin pursuilun vuoksi, on kuppikoko liian pieni, vaikka saisitkin asettelemalla rinnat hetkellisesti mahtumaan kuppeihin. Kokeile ainakin yhtä kuppikokoa suurempia liivejä.

Kaaritukien tulisi istua rintakehää vasten koko matkaltaan. Kaarituen tulisi kiertää rintakudos, ei asettua rintakudoksen päälle. Rinta ei saa siis pursuilla myöskään kaaritukien alta. Kaarituet eivät saa törröttää keskellä eteenpäin, vaan kaaritukien ja liivin keskiosan tulisi istua rintakehää vasten.

Jos kuppeihin jää tyhjää yläreunaan, on se merkki liian suuresta kuppikoosta. Kokeile siis pienempää kuppikokoa. Jos taas tyhjää jää keskelle kuppia eteen eli siihen, mihin nännien tulisi asettua, on kuppikoko yleensä liian pieni eikä suinkaan liian suuri, kuten ensimmäisenä voisi ajatella. Kun kuppikoko on liian pieni, ei suuri rinta yksinkertaisesti "taivu" ja mahdu täyttämään kuppia, joten kupin "nokkaan" jää tyhjää. Todennäköisesti rinta pursuaa tällöin yli sivuilta, edestä tai kaaritukien alta.

Kun kaarituettujen liivien koko on oikea, eivät kaarituet tunnu, purista tai hierrä.

Kuppikoko on liian pieni, jos rinta pursuaa kupeista tai sivulta tai joudut korjailemaan liivien asentoa useasti päivän aikana.

Väärin: Kuppikoko on liian pieni, jos rinta pursuaa kupeista tai sivulta. Jos joudut asettelemaan ja ravistelemaan rintoja kuppeihin useasti päivän aikana, se on yleensä merkki liian pienestä kuppikoosta. Kokeile 1-2 kuppikokoa suurempaa kokoa.

Oikein säädetyt olkaimet

Väärin säädetyt olkaimet saattavat hiertää tai ne putoilevat ja valuvat päältä normaalissa askareissa. Ihoon painuvat olkaimet ovat usein merkki liian suuresta ympärysmitasta, jota pyritään korjaamaan kiristämällä olkaimia. Suosittelemme kokeilemaan pienemmän ympärysmitan liivejä, tai jos kuppikoko muutoin on sopiva ja liivit hyväkuntoiset, voi liivit myös korjauttaa ompelijalla sopivankokoisiksi.

Sanotaan, että 90% liivien tuesta pitäisi tulla ympärysmitasta, eli 10% rintojen painosta tulee siten olkapäille olkainten kannateltavaksi parhaassakin tapauksessa. Ja jos ympärysmitta on väärä, suurin osa rintojen painosta jää olkapäille aiheuttaen kipeät painaumat. Jos ongelma ei korjaannu oikeankokoisella liivien ympäryksellä, etsi liivimalleja, jossa olkaimet ovat leveät. Liiveissä, jotka on suunniteltu isorintaisille, on yleensä olkainten leveys huomioitu. Kipua voi helpottaa myös olkainpehmusteilla, joita löytyy silikonista ja kankaista valmistettuna.

Jos olkaimet putoilevat olkapäiltä, on kuppikoko todennäköisesti liian pieni ja ympärysmittaa liikaa. Liian pientä kuppikokoa on yritetty korjata löysäämällä olkaimia niin, ettei syntyisi "tuplarinnat"-ilmiötä, jossa rinnat pullistuvat kuppien yläreunasta. Liivit eivät silloin myöskään tue rintaa, kuten niiden kuuluisi. Tarkista siis vielä kerran ympärysmitta, kokeile 1-2 kuppikokoa suurempia rintaliivejä ja kiristä olkaimet mukavalle kireydelle.

Oikeankokoisissa rintaliiveissä

Oikein: Kuppikoko ja ympärysmitta ovat oikeat, kun rintakudos mahtuu kuppiin pursuilematta ja kaarituet istuvat rintakehää vasten hiertämättä tai puristamatta. Oikein säädetyt ja sopivan kireät olkaimet eivät purista tai paina jälkiä olkapäihin.

Liivimalleissa on eroja

Muista myös sovittaessasi, että eri valmistajien koot eroavat jonkinverran toisistaan, joten kokeile reippaasti eri kokoja, jos vähänkään tuntuu, ettei liivi ole ehkä juuri oikean kokoinen. Jos tilaat liivejä kotiin sovitettavaksi ja malli tai merkki on sinulle uusi, tilaa 2-3 eri kokoa ja vertaile näitä keskenään.

Verkkokaupassamme ilmoitamme aina, onko liivit mitoitettu EU- vai UK-kuppikokoja käyttäen, ja tuotekuvauksissamme olemme pyrkineet kertomaan, mikäli mitoitus jotenkin poikkeaa totutusta. Pyytäessäsi meiltä sovitusvinkkejä, muista mainita joitain valmistajia ja kokoja nykyisin käyttämistäsi liiveistä. Lähetä myös mittasi rinnan alta sekä rinnan ympäri sekä mielellään vielä kerro niistä ongelmakohdista, joita on nykyisten liiviesi istuvuudessa.

D-kuppiharha voi johtaa harhaan

Liian usein kuulee naisten sanovan "minä olen aina ollut B-kokoa" tai "en minä voi olla D-kuppia, sehän on niin kauhean iso". Liivikoossa oleva kirjain ei tarkoita aina tilavuudeltaan samankokoista kuppia. 65D ja 90D esimerkiksi ovat aivan erikokoiset, vaikka molemmat ovat D-kuppikokoa. Kuppikoko - tai oikeammin kirjain kuppikoossa - kertoo kuppien tilavuuden liivien ympärysmittaan suhteutettuna. Kuppikokoon ei myöskään kannata tarrautua. Koko vaihtelee hyvinkin helposti vuosien ja varsinkin kilojen mittaa ja koot vaihtelevat myös liivimerkeittäin, eli aina on tärkeää sovittaa liivit ennen lopullista ostopäätöstä.

Valitettavan moni koko-opas kertoo virheellisesti, että liivikokoja ovat A, B, C ja D eikä näiden lisäksi ole muuta. Lisäksi tätä harhakuvitelmaa ruokkivat kokotaulukot, jossa ilmoitetaan "A-pieni, B-normaali, C-suurehko, D-suuri" ja koot loppuvatkin siihen. Tästä saa sellaisen kuvan, että kaikkien tulisi mahtua A-D-kuppikokoihin ja D-kokokin on jo jotain aivan valtavaa, jos se on suurin saatavilla oleva.

Tällaisesta mainonnasta johtuen moni erityisesti nuori siirtyy käyttämään vain isompaa ympärysmittaa, kun oikeasti tulisi kasvattaa kupin kirjainta eli tilavuutta. Esimerkkinä liivikoko 75D käy pieneksi, seuraavaksi kokeillaan kokoa 80D ja sen jälkeen 85D, kun oikeasti olisi pitänyt suurentaa kuppikokoa eikä ympärysmittaa. 75D:stä olisikin tullut siirtyä ensin 75DD tai E-kuppiin ja sen jälkeen 75F-kokoon. Kupin tilavuus on suurinpiirtein sama koossa 85D ja 75F, sillä ne ovat rinnakkaiskokoja, mutta isorintaiselle tärkeä tuki on menetetty, kun käytetään liivien ympärysmitta on liian suuri.

Onneksi vaihtoehtoja ja kokoja kuitenkin löytyy, sillä liivikokoja on mitoituksesta riippuen D-kupin jälkeen EU-mitoituksella ainakin E, F, G, H, I, J, K, L ja M - ja jopa näitä isompia kokoja on saatavana. UK-mitoituksella D:n jälkeen tulevat DD, E, F, FF, G, GG, H, HH, J, JJ ja K. Myös KK- ja L-kuppikokoja on saatavana joissain malleissa.