{image:text}

Olisiko aika hankkia urheilurintaliivit?

Ovatko urheiluliivisi vielä käyttökelpoiset vai olisiko jo aika vaihtaa uusiin? Urheiluliivien kunto kannattaa tarkistaa säännöllisesti, sillä urheiluliivit joutuvat normaaleja liivejä kovemmalle rasitukselle.

Urheiluliivit

Rintaliivit ovat urheiluvaatteistasi kaikista kovimmassa rasituksessa joutuessaan jatkuvalle venytykselle sekä altistumiselle kosteuden ja kehon lämmön kanssa. Urheiluliivien sopivuuteen tulisikin kiinnittää erityistä huomiota, varsinkin isorintaisena. Käytössä ollessaan urheiluliivit kuluvat; ympärys löystyy, tuki vähenee ja käyttömukavuus laskee, varsinkin aktiivisessa käytössä.

Urheillessa on tärkeää, että liivi tukee riittävästi ja suojelee rintojen herkkää kudosta. Juostessa rintojen on tutkittu liikkuvan sivulta sivulle, ylös-alas sekä eteen ja taaksepäin. Rinnat liikkuvat eri tahtiin kehosi kanssa, mikä myös voi aiheuttaa kipua rinnoissa.

Luonnostaan rinnoissa on valitettavasti vain heikot tukirakenteet, nimeltään Cooperin ligamentit, jotka kulkevat maitorauhasten välissä ohuina säikeinä. Mikäli urheilet ja rintasi eivät saa urheiluliiveiltä tarvittavaa tukea, joutuvat Cooperin ligamentit ja rintojen iho rasitukseen, joka voi johtaa rintojen omien tukirakenteiden venymiseen ja aiheuttaa pysyviä vaurioita rintoihin. Ilman ligamenttien tukea rintakudos alkaa roikkumaan oman painonsa vuoksi, ja rinnat menettävät normaalin muotonsa ja kimmoisuutensa. Rintojen oman tuen väheneminen voi aiheuttaa kroonista kipua selkään ja niskaan.

Tukevien urheilurintaliivien kanssa on mukava liikkua. Urheiluliivien tehtävänä onkin estää rintojen liikkuminen siten, että sinä voit liikkua vapaasti. Muita käyttömukavuuksia urheiluliiveissä on kosteuden siirtyminen pois iholta sekä liivin kankaiden hyvä hengittävyys.

Tärkeää onkin löytää omaan harrastukseensa ja tarpeeseen sopiva liivimalli sekä oikea koko. Ympärysmittaa valitessa liivien tulisi olla mukavan napakat löysimmissä hakasissa. Mikäli liivien kiinnitys menee heti sovitettassa sisemmäisiin hakasiin, on liivien ympärys liian väljä. Varmista myös, että kaarituet istuvat keskeltä rintalastaa vasten ja rinnat mahtuvat kokonaan kuppeihin niin, ettei rinta pursua yli edestä eikä sivulta, on kuppikoko sopiva. Jos kuppeihin jää tyhjää tilaa tai liivi muuten tuntuu ja näyttää epämukavalta, on liivi vääränkokoinen tai liivin malli vain ei sovi sinulle.


Julkaistu: 21.09.2018 13:05