{image:text}

Olisiko aika hankkia urheilurintaliivit?

Ovatko urheiluliivisi vielä käyttökelpoiset vai olisiko jo aika vaihtaa uusiin? Urheiluliivien kunto kannattaa tarkistaa säännöllisesti, sillä urheiluliivit joutuvat normaaleja liivejä kovemmalle rasitukselle.

Rintaliivit ovat urheiluvaatteistasi todennäköisesti kaikista kovimmassa rasituksessa joutuessaan jatkuvalle altistukselle mekaaniselle kulutukselle sekä kosteudelle ja lämmölle. Käytössä rintaliivien ympärys löystyy, tuki vähenee ja käyttömukavuus laskee, ja varsinkin aktiivisessa käytössä kuluminen voi tapahtua nopeastikin.

Urheillessa on tärkeää, että liivi tukee riittävästi ja suojelee rintojen herkkää kudosta. Urheiluliivien sopivuuteen tulisikin kiinnittää erityistä huomiota, varsinkin isorintaisena. Juostessa rintojen on tutkittu liikkuvan sivulta sivulle, ylös-alas sekä eteen ja taaksepäin. Liikkeessä rinnat liikkuvat eri tahtiin kehosi kanssa, mikä voi aiheuttaa kipua rinnoissa ja hankaloittaa liikkumista.

Vanhat, jo venähtäneet, virttyneet ja ehkä hieman vääränkokoiseksikin jääneet urheiluliivit eivät tee sitä mitä niiden kuuluisi, eli tue ja pidä rintojasi paikoillaan. Siksi on hyvä aika ajoin tarkistaa vanhojen liivien sekä kunto että istuvuus. Tukevien ja sopivien urheilurintaliivien kanssa on mukavampi liikkua. Urheiluliivien tehtävänä onkin estää rintojen liikkuminen siten, että sinä voit liikkua vapaasti. Lisäksi käyttömukavuutta tuovat hengittävät ja kosteutta iholta nostavat materiaalit, jolloin olo tuntuu viileämmältä ja kuivemmalta.

Luonnostaan rinnoissa on valitettavasti heikot tukirakenteet. Nämä Cooperin ligamentit, jotka kulkevat maitorauhasten välissä ohuina säikeinä, menettävät kimmoisuuttaan rasituksessa ja ajan kuluessa. Mikäli urheilet ja rintasi eivät saa urheiluliiveiltä tarvittavaa tukea, joutuvat Cooperin ligamentit ja rintojen iho venytyksen, joka voi johtaa rintojen omien tukirakenteiden venymiseen ja aiheuttaa pysyviä vaurioita rintoihin.

Tärkeää onkin löytää omaan harrastukseensa ja tarpeeseen sopiva liivimalli sekä oikea koko. Ympärysmittaa valitessa liivien tulisi olla mukavan napakat löysimmissä hakasissa. Mikäli liivien kiinnitys menee heti sovitettassa sisemmäisiin hakasiin, on liivien ympärys liian väljä. Varmista myös, että mahdolliset kaarituet istuvat keskeltä rintalastaa vasten ja rinnat mahtuvat kokonaan kuppeihin niin, ettei rinta pursua yli edestä eikä sivulta, niin silloin kuppikoko on sopiva.


: 16.03.2023 15:30

Julkaistu: 21.09.2018 13:05