{image:text}

Miksi rintaliivien kaarituet katkeavat?

Miksi rintaliivieni kaarituet hajoavat toistuvasti ja kaarituet vain napsahtavat yllättäen poikki ilman varoituksia?

Usein kysyttyjä kysymyksiä
Rintaliivien kaaritukien katkeilulle on useimmiten syynä väärä tapa pukea rintaliivit tai väärä koko, jotka molemmat aiheuttavat liiveille rasitusta, joka metallin väsymisen vuoksi lopulta aiheuttaa kaaritukien katkeamisen. Myös konepesut voivat väsyttää rintaliivien kaaritukia, jolloin ne hajoavat herkemmin.

Puethan rintaliivit oikein?

Oikea tapa pukea rintaliivit on kumartua hieman, jotta rinnat asettuvat helpommin kuppeihin, ja kiinnittää hakaset kiinni selän puolella. Rintaliivien hakasten sulkeminen etupuolella ja sitten liivien pyöräyttäminen keskivartalon ympäri rasittaa sekä rintaliivien kankaita että kaaritukia, mikä taas saa rintaliivit kulumaan ja hajoamaan hyvinkin lyhyessä ajassa. Erityisen nopeaa tuhoa liiveille saa aikaiseksi pukemalla ne vyötärölle nurinpäin, eli sisäpuoli ulospäin ja kaarituet ylösalaisin, jolloin pyöräytyksen aiheuttaman venytyksen ja rasituksen lisäksi rintaliivien pullauttaminen ympäri oikeinpäin päälle aiheuttaa vielä lisää rasitusta.

Kaikki lähtee oikeasta koosta

Väärä pukemistapa ja väärä koko liittyvät usein olennaisesti myös toisiinsa. On hyvä huomata, että jos pystyt pyöräyttämään liivit vartalon ympäri, on liivikoko silloin myös liian suuri. Liian löysä ympärysmitta puolestaan aiheuttaa sen, että liivit eivät tue kunnolla ja rintojen paino jää olkainten varaan rasittamaan hartioita. Aika usein liian suuren ympärysmitan parina on myös liian pieni kuppikoko. Liian pienen kuppikoon tunnistaa lähes siitä, että kaarituet eivät ole rintakehää vasten tai rinnat eivät tahdo pysyä kupeissa, ne pursuilevat yli ja rintoja joutuu ravistelemaan takaisin kuppeihin päivän mittaa useita kertoja.

Kaaritukien kuuluisi olla koko matkaltaan rintakehää vasten, jolloin kaarituki pysyy oikeassa muodossaan. Oikeankokoiset liivit pysyvät napakasti kehoa vasten, kun taas vääränkokoiset pääsevät liikkumaan ja hiertämään. Jos lisäksi kuppikoko on liian pieni, taipuvat kaarituet rintojen painosta keskeltä edestä ulospäin, jolloin kaarituki on jatkuvasti rasituksessa. Kun kaaritukiin kohdistuu kokoajan pientä, toistuvaa venytystä ja vääntöä jopa tuntien ajan päivittäin, metalli yksinkertaisesti väsyy ja murtuu yllättäen väsymisen seurauksena.

Suosi käsinpesua

Myös toistuvat konepesut voivat väsyttää liivien kaaritukia, jos liivit sulloo täyteen koneelliseen yhdessä muun pyykin kanssa ja syy on sama kuin käytöstä aiheutuva kaaritukien rikkoontuminenkin: toistuva rasitus ja vääntö, joka aiheuttaa metallin väsymisen ja lopulta katkeamisen. Kuvittele, millaiset voimat ja millä painolla märkä pyykki myttäääntyy koneessa ja kuvittele sitten rintaliivisi tuon pyykkimytyn keskelle. Suosittelemme ensisijaisesti pesemään rintaliivit käsin, kuten myös kaikki liivivalmistajat suosittelevat, mutta jos haluat kuitenkin pestä rintaliivit koneessa, huolehdi siitä, että kone on hyvin väljästi täytetty ja valitse mahdollisimman hellävarainen ohjelma. Lue myös ohjeemme rintaliivien ja alusvaatteiden pesuun täältä.

Jos kaarituet toistuvasti katkeilevat rintaliiveistäsi, ei ongelmana ole niinkään rintaliivien laatu, vaan väärä koko, mikä rintaliivien rikkoontumisten lisäksi aiheuttaa rutkasti muitakin ikäviä istuvuusongelmia. Niinpä ongelmaa tulisikin lähteä ensimmäisenä ratkaisemaan oikean liivikoon etsinnällä. Siinä me puolestaan autamme sinua mielellämme!

: 30.04.2020 16:49

Julkaistu: 29.04.2020 15:07