Usein kysyttyjä kysymyksiä imetysliiveistä

Imetysliivien hankinta saattaa olla uutta ja aiheuttaa monenlaista pohdittavaa. Olemme koonneet oheen vastauksia asiakkaidemme usein esittämiin kysymyksiin.

Imetysliivit

Onko imetysliivit välttämättömät?

Sopivat ja tukevat imetysliivit suojaavat rintojen kiinnikkeitä vaurioilta. Rintojen tuki on tärkeää Cooperin ligamenttien vaurioiden ja rintojen ennenaikaisen riippumisen minimoimiseksi. Liivit myös tuovat mukavuutta että helpottavat oloa raskaiden rintojen kanssa. Raskausajan hormonaaliset muutokset kasvattavat nopeasti rintoja, lisäävät rintojen painoa sekä aiheuttavat nopeita muutoksia rintojen koossa. Rintojen iho ja rintakudos on raskauden ja imetyksen aikana jatkuvassa rasitustilassa. Myös iho saattaa menettää kimmoisuuttaan ja rinnat kiinteyttään raskauden myötä.
Huomioi, ettei arkikäytössä olevia rintaliivejä ole tarkoitettu imetykseen. Liivien antama tuki voi olla riittämätön jo odotusajan raskaille rinnoille. Rintaliivien nostaminen rintojen päälle tai sivuun siirtäminen imettäessä voi aiheuttaa myös painetta rintakudoksissa, mikä voi heikentää maidontuotantoa. Käytitpä imetysaikana tavallisia rintaliivejä tai imetysliivejä, tärkeintä on rintakudoksen kerääminen liivin kuppeihin aina liivejä pukiessasi ja imetyksen jälkeen.

Millaiset rintaliivit raskausaikana?

Odotusajalle voi hankkia itsestä mukavalle tuntuvia liivejä. Rintaliivien hankinnassa kannattaa huomioida rintojen odotusajan muutokset ja tarkistaa oma liivien koko, koska oma kuppikoko on saattanut muuttua edellisestä hankintakerrasta hyvinkin radikaalisti. Jo raskaana ollessa on erittäin tärkeää, että kaarituki on sopivan levyinen rinnallesi eikä paina rintakudosta. Ympärysmitan kasvattamisessa voi liivihankinnoissa käyttää väliaikaisena apuna myös rintaliivien jatkohakasia.

Milloin kannattaa hankkia imetysliivit?

Suosituksena on, että imetysliivit hankitaan loppuraskauden aikana, noin 2-4 viikkoa ennen laskettua aikaa. Tuolloin rinnat ovat valmistautuneet maidontuotannon aloitukseen, ja synnytyksen jälkeisen rintojen koon arviointi saattaa olla helpompaa. Oikean kokoisen imetysliivin hankkiminen on hyvinvointisi kannalta tärkeää, koska väärän kokoinen liivi ei tue rintoja ja voi aiheuttaa rintojen kiinnikkeisiin vaurioita.
Rinnat voivat kuitenkin kasvaa vielä synnytyksen jälkeen, kun maidontuotanto käynnistyy, joten imetysliivien hankinnassa on hyvä huomioida kuppien elastisuus tai jopa ostaa varalta liiviä 1-2 kuppikokoa suurempana testattavaksi synnytyksen jälkeiseen käyttöön. Kaikkein suurimmillaan rinnat ovat usein muutama päivä synnytyksen jälkeen, jolloin monella äidillä on synnytyksen jälkeistä turvotusta. Rintoihin on silloin kertynyt kudosnestettä.
Yleinen virhe on harmillisesti ostaa heikkolaatuiset imetysliivit ja ajatella, ettei imetysliivejä tule käyttämään kauaa. Suosittelemme kuitenkin sijoittamaan liiveihin, koska odotus- ja imetysaikana raskaat rinnat tarvitsevat erityisesti tukea. Istuvat imetysliivit ovat suuri apu rinnoillesi ja tuntuvat mukaville käytössä. Imetysliivien hankinnassa kannattaa miettiä myös materiaalien laatua. Heikkolaatuisten kankaiden elastisuus ja tukirakenteet saattavat olla menetetty jo muutaman pesukerran jälkeen. Laadukkaat imetysliivit tukevat ja suojaavat rintoja pidempään.

Miten paljon rinnat kasvavat raskauden aikana?

Odotusaikana rintojen koko saattaa keskimäärin kaksinkertaistua. Joillain odottavista äideistä kuppikoko saattaa kasvaa kolme kokoa suuremmaksi. Rintojen koon muutokset raskauden ja imetyksen aikana ovat kuitenkin hyvin yksilöllistä ja muutosten arviointi ennen imetyksen alkua on vaikeaa.
Myös imetysliivien hankinnassa on tärkeintä, että liivien ympärysmitta on sopiva. Liivien kuppikoon pienuutta ei tule kompensoida ympärysmittaa kasvattamalla. Raskauden aikana ei yleensä ole tarvetta kasvattaa ympärysmittaa, vaikka kuppikoko saattaakin kasvaa useita kokoja suuremmaksi. Sovittaessasi imetysliivejä, tarkista, että hakaset on kiinnitetty uloimpiin kiinnikkeisiin. Odotusaikana rintakehä laajenee vähitellen lapsen kasvutilan varmistamiseksi. Rintakehän laajentuma kutistuu synnytyksen jälkeen, jolloin imetysliivejä voi alkaa kiinnittämään tiukempiin hakasiin. Synnytyksen jälkeen ensimmäisinä päivinä ja viikkoina rintojen koko muuttuu paljon. Tuolloin on turvallisinta käyttää kaarituettomia liivejä, jotta kaarituki ei painaisi rintakudosta eikä mahdollisesti aiheuttaisi rintatulehdusta.

Kuinka monet imetysliivit tulisi ostaa?

Imetysliivejä on hyvä olla kolmesta viiteen käytettävissä. Liiveistä yhdet päällä, toiset varalla kaapissa ja ainakin yhdet ovat kuitenkin pesussa. Kaikkien näiden liivien tulisi olla sopivia. Liivit eivät saisi puristaa, pistää, kuroutua selästä ylöspäin tai hangata rintojasi. Hyvä imetysliivi kestää käytössä noin 6-9 kuukautta. Tässä ajassa on pesujen ja käytön aiheuttama rasitus on ehtinyt vaikuttaa merkittävästi liivien tuomaan tukeen sekä niiden elastisuuteen, jolloin niiden uusiminen on järkevää.

Tuleeko yökäyttöön hankkia myös imetysliivit?

Erillisiä yöliivejä ei ole pakko hankkia. Mikäli tuntuu, että haluat tukea rinnoille myös nukkuessa, suosittelemme pehmeitä, kaarituettomia liivejä tai imetystoppeja.

Saako liivejä tilata Lumingerielta useammat sovitukseen ja palauttaa sopimattomat?

Kyllä. Asiakaspalvelumme auttaa mielellään tilausta tehdessäsi ja liivejä sovittaessasi, mikäli pohdiskelet sopivaa kokoa tai mallia imetysliiveille. Mikäli olet epävarma liivien istuvuudesta tai rintaliivien koosta, voi liivejä tilata useammat sovitettavaksi. Tärkeintä on löytää sinulle sopivan tukevat ja istuvat imetysliivit.
Istuvuuden ja tukevuuden saavuttamiseksi saattaa joutua imetysliiveissä joustamaan niiden muodikkuudessa, mutta Lumingerien valikoimasta löytyy runsaasti vaihtoehtoja eri väreissä ja kuoseissa.

Voinko käyttää samoja liivejä useamman raskauden aikana?

Hyvä imetysliivi kestää käytössä noin 6-9 kuukautta. Tässä ajassa useat pesukerrat ja käyttö kuluttavat liivien elastisuutta ja tukimateriaalit löystyvät.
Samojen liivien käyttäminen useammassa raskaudessa ei ole suositeltavaa, koska rintaliiviesi koko on saattanut muuttua raskauksien välillä sekä imetysliiviesi materiaali on voinut löystyä, eikä tue enää rintojasi kylliksi.


: 14.11.2022 13:10

Julkaistu: 26.09.2018 10:42

Imetykseen ja odotukseen