Raskaus muuttaa vartaloasi

Rintojen kasvu saattaa yllättää, varsinkin ensiraskauden yhteydessä. Huolehdi hyvinvoinnistasi käyttämällä sopivia liivejä myös odotuksen ja imetyksen aikana.

Imetysliivit

Raskauden tuomia muutoksia on myös rintojen kasvu. Osa naisista kasvaa ulos nykyisestä rintaliivien koosta jo raskausajan alussa. Raskausajan hormonaaliset muutokset, rintakehän laajeneminen, painonnousu ja rintojen maidontuotannon käynnistyminen ovat muutamia tekijöitä, jotka johtavat rintojen kasvuun.

Rinnat kasvavat alkaessaan valmistautua maidontuotantoon muodostamalla maitotiehyisiin uusia haaroja ja kasvattamalla maitorakkuloiden määrää maitorauhaisissa. Myös rintojen rasvakudoksen määrä kasvaa, mikä venyttää rintojen ihoa ja sidekudoksia. Kuppikooltaan liian tiukkojen rintaliivien käyttämisestä voi olla haittaa. Esimerkiksi rintakudosta painava kaarituki voi muodostaa tiehyttukoksen sekä aiheuttaa rintatulehduksen. Myös maidontuotanto voi kärsiä puristavista rintaliiveistä.

Odotusaikana rintojen koko saattaa keskimäärin kaksinkertaistua. Rinnat muuttuvat suuremmiksi, raskaammiksi ja herkiksi. Joillain odottavista äideistä kuppikoko saattaa kasvaa kolme kokoa suuremmaksi. Rintojen kasvua kannattaa seurata raskauden aikana, koska odotusajan herkkiä ja raskaita rintojen tukemaan olisi hyvä hankkia kooltaan ja malliltaan sopivat liivit. Mittaamiseen apua voi pyytää vaikka neuvolassa, jossa säännöllisesti käynneillä voisi tarkistuttaa myös mitan rinnan alta ja rinnanympäryksen.

Imetysliivien hankintaa varten oman rintaliivikoon tarkistamisen voi tehdä 2-4 viikkoa ennen laskettua aikaa (noin raskausviikoilla 34-38). Kaikkein suurimmillaan rinnat ovat usein muutama päivä synnytyksen jälkeen, jolloin monella äidillä on synnytyksen jälkeistä turvotusta. Rintoihin on silloin kertynyt kudosnestettä. Synnytyksen jälkeiseen käyttöön neuvotaan yleensä ostamaan 1-2 kuppikokoa suuremmat liivit kuin mikä ennen synnytystä tuntuu sopivalta. Voit varata yhdet, isommat liivit odottamaan, koska synnytyksen jälkeen olet mieluummin muualla kuin kauppoja kiertelemässä. Lumingerien verkkokaupasta voit tilata liivit helposti kotiin sovitettavaksi.

Miksi kannattaa hankkia imetysliivit?

Arkiliivit on suunnattu päivittäiseen käyttöön, vähemmän raskaille ja herkille rinnoille. Näissä materiaalit on usein valittu enemmän ulkonäöllisistä syistä kuin käyttömukavuuden perusteella ja pitsiyksityiskohdat saattavat olla kosketuksissa ihon kanssa. Myös liivin kankaat peruskäytössä olevissa rintaliiveissä saattavat olla yksikerroksisia. Nämä tuoteominaisuudet saattavat vaikuttaa arkiliivin soveltumattomuuteen raskaus- ja imetysajan käyttöön.

Maksimaalinen tuki, hyvä peittävyys ja kokopäiväinen käyttömukavuus ovat kulmakiviä odotus- ja imetysajan liivien suunnittelussa ja materiaalivalinnoissa. Imetysliivit pitävät myös paikallaan liivinsuojia, jotka suojaavat vaatteiltasi maitotahroilta. Ensimmäisille synnystyksen jälkeisille kuukausille suosittelemme kaarituettomia imetysliivejä, sillä kaarituet saattavat helposti painaa herkkiä rintoja ja lisäksi on vaarana, että kaarituet painavat maitorauhasia ja pahimmillaan aiheuttavat tukoksen ja tulehduksen. Voit kuitenkin halutessasi alkaa käyttää kaarituettuja imetysliivejä, kun maidontuotanto on tasaantunut..

Voit toki pärjätä ilman imetysliivejäkin, mutta avattavien kuppien kanssa on arki huomattavasti helpompaa. Imetysliivejä suosittelemme hankkimaan kahdesta viiteen kappaletta: yhdet päällä, toiset kaapissa varalla ja 1-2 kuivumassa pesun jäljiltä. Yhdet näistä voivat olla pehmeämmät yöliivit, jos sellaisia haluat käyttää..

Rintojen kasvu saattaa yllättää, varsinkin ensiraskauden yhteydessä. Lumingerien asiakaspalvelu auttaa mielellään oman rintaliivien koon mittauksessa ja liivejä voi tilata kotiin useammassa eri kuppikoossa, jolloin rauhassa sovittamalla löytyvät sopivat. Käytitpä imetyksen aikana perusmallisia rintaliivejä tai imetysliivejä, tärkeintä on liivejä pukiessasi tai imetyksen jälkeen kuppia sulkiessasi kerätä rintakudos liivin kuppeihin.

Mikäli jokin imetysliivien hankinnassa jäi mietityttämään, ole yhteydessä asiakaspalveluumme jättämällä viesti chatin kautta. Ammattitaitoinen henkilökunta auttaa sinua löytämään sopivan koon ja liivimallin tarpeisiisi.


: 09.04.2019 13:38

Julkaistu: 25.09.2018 11:13

Imetykseen ja odotukseen