Raskaus muuttaa vartaloasi

Rintojen kasvu saattaa yllättää, varsinkin ensiraskauden yhteydessä. Huolehdi hyvinvoinnistasi käyttämällä sopivia liivejä myös odotuksen ja imetyksen aikana.

Imetysliivit

Rintojen kasvu on yksi raskauden tuomista muutoksista kehossasi. Rinnat kasvavat alkaessaan valmistautua maidontuotantoon muodostamalla maitotiehyisiin uusia haaroja ja kasvattamalla maitorakkuloiden määrää maitorauhaisissa. Myös rintojen rasvakudoksen määrä kasvaa, mikä venyttää rintojen ihoa ja sidekudoksia. Lisäksi hormonaaliset muutokset ja maidontuotannon käynnistyminen kasvattavat rintojen kokoa ja rintakehän laajentumisen vuoksi myös ympärysmitta saattaa kasvaa. Osa naisista kasvaa ulos nykyisestä kuppikoosta jo raskausajan alussa ja monelle se onkin yksi ensimmäisistä näkyvistä ja tuntuvista raskauden oireista.

Odotusaikana rinnat muuttuvat suuremmiksi, raskaammiksi ja herkemmiksi. Joillain odottavista äideistä kuppikoko saattaa kasvaa kolme kokoa suuremmaksi, jopa enemmän, jos paino nousee. Rintojen kasvua kannattaa seurata raskauden aikana, koska odotusajan herkkiä ja raskaita rintojen tukemaan olisi hyvä hankkia kooltaan ja malliltaan sopivat liivit. Kunnollinen tuki ja kokopäiväinen käyttömukavuus ovat monelle tärkeimmät kriteerit odotus- ja imetysajan liivien valinnassa.

Ensimmäisille synnytyksen jälkeisille viikoille suositellaan yleisesti kaarituettomia imetysliivejä, sillä kaarituet saattavat helposti painaa herkkiä rintoja ja lisäksi on vaarana, että kaarituet painavat maitorauhasia ja pahimmillaan aiheuttavat tukoksen ja tulehduksen. Saatat kaivata siirtymistä kaarituettomiin liiveihin jo raskausaikana, sillä kaarituet painavat herkästi palleaan ja kylkiin rintakehän laajentuessa ja vatsan kasvaessa. Voit kuitenkin käyttää niin raskaus- kuin imetysaikana kaarituettuja liivejä, kunhan varmistut, että kaarituki kulkee rinnan ympäri eikä paina mistään rintakudokseen tai aiheuta muuten kipua.

Kaikkein suurimmillaan rinnat ovat usein muutama päivä synnytyksen jälkeen, jolloin monella äidillä on synnytyksen jälkeistä turvotusta. Rintoihin on silloin kertynyt kudosnestettä. Lisäksi maidontuotannon käynnistyminen pakkaa rinnat pinkeiksi maidosta. Synnytyksen jälkeiseen käyttöön neuvotaan yleensä ostamaan 1-2 kuppikokoa suuremmat liivit kuin mikä ennen synnytystä tuntuu sopivalta. Hyvä aika oman rintaliivikoon tarkistamiseen ja imetysliivien hankintaan onkin 2-4 viikkoa ennen laskettua aikaa. Silloin ehdit vielä rauhassa sovittaa kokoja ja malleja. Suosittelemme varaamaan tuolloin yhdet kupin tai pari kokoa isommat liivit odottamaan, koska synnytyksen jälkeen haluat todennäköisesti mieluummin olla rauhassa kuin miettiä rintaliiviostoksia. Meiltä voit tilata imetysliivit helposti kotiin sovitettavaksi muutamia viikkoja ennen laskettua aikaa, ja synnytyksen ja maidonnousun jälkeen voit olla meihin jälleen yhteydessä, jos tarvitset apua koon valinnassa.

Voit toki pärjätä ilman imetysliivejäkin, mutta avattavien kuppien kanssa on arki huomattavasti helpompaa ja ruokailuhetket sujuvampia. Imetysliivejä suosittelemme hankkimaan kahdesta viiteen kappaletta, jotta sinulla on aina puhtaat, sopivat liivit (maitotulvat saattavat yllättää!). Yhdet tai kahdet näistä voivat olla pehmeämmät yöliivit, jos sellaisia haluat käyttää. Varsinkin alussa maidontuotanto voi olla sen verran runsasta, että ilman liivinsuojia nukut maitolammikossa, joten yöliivit ovat siinäkin mielessä mukavat, että ne pitävä liivinsuojat paikoillaan.

Mikäli jokin imetysliivien hankinnassa mietityttää, olethan yhteydessä asiakaspalveluumme, niin autamme sinua löytämään sopivan koon ja liivimallit tarpeisiisi.


: 15.03.2023 13:58

Julkaistu: 25.09.2018 11:13