{image:text}

Muista tutkia rintasi säännöllisesti

Rinnoissa tapahtuu muutoksia niin kuukauden eri vaiheissa kuin iänkin myötä, ja siksi olisi hyvä tuntea omat rinnat ja niiden normaalit vaihtelut ja muutokset.

Rintaliiviasiaa

Rinnoissa tapahtuu muutoksia niin kuukauden eri vaiheissa kuin iänkin myötä, ja siksi olisi hyvä tuntea omat rinnat ja niiden normaalit vaihtelut ja muutokset, jotta poikkeavan muutoksen havaitessasi voit viipymättä ottaa yhteyttä terveydenhoidon ammattilaiseen. Rintojen omatarkkailussa on tärkeää sekä katsellen että tunnustellen käydä läpi rinnat joka puolelta.

Tarkkaile joka päivä

Silmämääräistä tarkkailua voi tehdä ohimennen lähes aina, kun olet ylävartalo paljaana peilin edessä. Nosta kädet ylös, tarkkaile rintoja edestä ja sivuilta, laske sitten kädet alas ja käänny samalla tavalla uudelleen peilin edessä, jotta näet rinnat edestä ja sivuilta. Kiinnitä huomiota kokoon, muotoon ja ihon tai nännien muutoksiin. Vertaa myös rintojen symmetriaa: liikkuvatko rinnat ja iho samalla tavalla. Jos sinulla on isot ja painavat rinnat, nosta rintaa ylös niin, että näet myös rinnan alle.

Tarkkaile muutoksia ihossa, rintojen koon tai muodon muutoksissa sekä nännien muutoksia.

Tutki säännöllisesti

Tarkempi rintojen tutkiminen tapahtuu käsillä, sormet yhdessä painellen ja tunnustellen. Tämä kannattaa tehdä säännöllisesti esimerkiksi kerran kuussa. Muista myös tutkia rinnan alta, vaikka isojen ja painavien rintojen kanssa se voikin olla haastavaa! Voit tehdä rintojen tunnustelun selällään, jolloin rinta levittäytyy rintakehän päälle ja pääset paremmin tutkimaan myös rinnan alta tai esimerkiksi suihkussa, kun iho on märkä, ja usein tilkkanen saippuaa myös auttaa tutkimisessa.

Tunnustele ensin pyörivin liikkeiden koko rinta läpi ja sitten säteittäin ulkoreunoilta kohti nänniä ja takaisin. Nosta rintaa ylös, jotta saat tutkittua myös alapuolelta!

Lue lisää:
Tunne Rintasi ry


: 05.02.2021 10:47

Julkaistu: 03.11.2019 18:41