{image:text}

Ikä ja rinnat – miten shoppailla ensiliivejä?

Minkä kokoiset rintaliivit 13-vuotiaan tulisi ostaa? Mikä on normaali teinin kuppikoko? Määräytyykö rintaliivin koko iän mukaan? Koska ensimmäiset rintaliivit tulisi hankkia? Näitä moni miettii moni ensiliivejä harkitseva, eikä ole ainoa, joka näitä asioita miettii.

Rintaliiviasiaa

Rintojen kehitys alkaa yleensä n. 8-13 vuoden ikäisenä ja niiden kehitys murrosiän aikana on voimakkaimmillaan 3-5 vuoden ajan (Tiina Laine, 2015; Väestöliitto 2019). Rinnat kuitenkin muuttavat muotoaan läpi ihmisen elämän ja siksi omiin rintoihin kannattaa kiinnittää huomiota säännöllisesti – mittanauha ja peili ovat ystäviä, kun halutaan hakea sopivia liivejä kuhunkin elämäntilanteeseen.

Liivien hankkiminen kehittyvällä ja kasvavalle nuorelle voi olla haastavaa – kukapa meistä ei muistaisi, kun ensimmäisen kerran katseli liivejä. Monelle oman lapsen liiviasiat voivat tuntua vaikeilta, sillä nuori hakee jo omaa itsenäisyyttään ja saattaa arastella muuttuvaa kehoaan. Tämän vuoksi perheessä on tärkeää ylläpitää kehopositiivista ilmapiiriä, jossa kehosta ja sen muutoksista voidaan puhua neutraalisti ja luottamuksella.

Miten sitten autat lastasi oikean koon ja mallin valinnassa?

Kotona on hyvä pitää pehmeää mittanauhaa, jolla voi tarkistaa aina tarvittaessa vartalonympärysmitan rinnan alta ja vartalonympärysmitan rintojen päältä. Muita mittoja ei tarvitse ottaa. Mittoihin ja kokoihin kannattaa harjoitella mahdollisimman neutraalia suhtautumista. Kirjaimet ja numerot ovat vain niitä: kirjaimia ja numeroita. Kasvavalla nuorella liivikoko kannattaa mitata ainakin puolen vuoden välein, sillä koko saattaa muuttua hyvinkin nopeasti. Jos lapsellesi on hankittu jo liivit, kannattaa niistä kysellä aika ajoin: miltä alusvaatteet tuntuvat, onko niissä mukava olla. Oikean kokoisten liivien pitäisi tuntua melko huomaamattomalta yllä.

Mitä kannattaa ottaa huomioon lapselle kokoa valitessa?

Lapselle tai nuorelle kokoa mitatessa pätevät samat neuvot kuin aikuisilla: ympäryksen tulisi olla napakka, n. 5-10 senttiä pienempi kuin oma vartalonympärysmitta rinnan alta. Myöskään kainaloista, liivien alta tai kuppien etuosasta ei saisi pursuta lainkaan rintakudosta. Lapselle / nuorelle on hyvä opettaa liivien asianmukainen pukeminen jo varhain, ettei tämä päädy käyttämään väärää kokoa. Ympäryksen napakkuus voi monelle nuorelle olla haastavan tuntuista aluksi, mutta se on ensisijaisen tärkeää riittävän tuen saamiseksi, olivatpa rinnat minkäkokoiset hyvänsä. Myös pieni rinta tarvitsee tukea, ja tämä on myös hyvä ottaa huomioon ajatellen liikuntatunteja: oikean kokoinen urheiluliivi voi olla avain liikunnan iloon.

Monille ensimmäiseksi liivikooksi tuttuja kokoja ovat esim. 70A tai 75B. Jotkut nuoret voivat kuitenkin luustoltaan olla niin pieniä vielä, että ympäryskoko kannattaa tarkistaa huolella. Moni nuori tarvitsee 60- ja 65-ympäryksiä, ja niitä ei kannata arastella. Kannattaa myös pitää mielessä, että kuppi on aina suhteessa ympärykseen, jolloin 75B:n rinnakkaiskoko on 65D. 65D on siis vielä kupiltaan melko pieni, joten tässäkin kohtaa korostamme, että kirjaimien ja numeroiden sijasta tärkeämpää on oikea istuvuus.

Jos koon valitseminen nuorelle tuntuu vaikelta, otathan asiakaspalveluumme yhteyttä. Autamme mielellämme koon määrittämisessä mittojen avulla. Liivien valitseminen kannattaa aloittaa tilaamalla paria eri mallia ja kokoa sovitukseen, jolloin liivejä voi rauhassa sovitella ja vertailla kotona.

    Lähteet:
  • Rinnat. (2019.) Väestöliitto.
  • Tytöstä naiseksi – murrosiän normaali kehitys ja tavallisimmat poikkeavuudet. (2005.) Tiina Laine. Duodecim; 121(17): 1875-9.

: 11.11.2019 13:25

Julkaistu: 23.09.2019 13:19