{image:text}

Mitä tarkoittaa rintaliivin rinnakkaiskoko?

Mikä on kuppikokoni rinnakkaiskoko? Mitä rinnakkaiskoko tarkoittaa? Miten valitsen rinnakkaiskoon?

Rintaliiviasiaa

Olet varmaan kuullut neuvon sovittaa rinnakkaiskokoa, mutta tiedätkö, mitä se tarkoittaa? Rinnakkaiskoko tarkoittaa sitä kuppikokoa, jossa kupin tilavuus on sama, mutta ympärysmitta muuttuu. Rinnakkaiskokoa kannattaa sovittaa silloin, kun kuppikoko olisi muuten sopiva, mutta ympärysmitta on joko liian löysä tai liian tiukka.

Miten rinnakkaiskoko sitten valitaan? Jos kasvatat ympärysmittaa, tulee kupin aakkosissa palata taaksepäin. Jos taas pienennät ympärysmittaa, tulee aakkosissa puolestaan siirtyä eteenpäin. Esimerkiksi 80E-koon rinnakkaiskokoja ovat 85D ja 75F. Nämä koot on merkitty kuvassa sinisellä.

Jos siis sovittamasi koko tai nykyinen kuppikokosi tuntuu kupistaan sopivalta, mutta ympärysmitta on liian löysä eivätkä rintaliivit tunnu tukevilta, sovita rinnakkaiskokoa pienemmällä ympärysmitalla. 80E-koon tapauksessa siis kokoa 75F.

Jos taas sovittamasi koko tai nykyinen kuppikokosi on kupista sopiva, mutta ympärysmitta ahdistaa, kiristää tai on lähes mahdotonta saada kiinni, sovita rinnakkaiskokoa isommalla ympärysmitalla. 80E-koon tapauksessa rinnakkaiskoko isommalla ympäryksellä olisi 85D.

Kuvassa on merkitty myös punaisella pienemmät koot sekä vihreällä isommat koot. Kannattaakin huomata, että kuppikoko muuttuu ympärysmitan muuttuessa, eli esimerkiksi E-kuppikoot eivät ole samankokoisia joka liivikoossa, vaan koko 75E on sekä ympärysmitaltaan että tilavuudeltaan pienempi kuin 80E, ja taas vastaavasti 85E sekä ympäryksestä että kupista isompi kuin 80E.

Rinnakkaiskokotaulukko

Taulukon solussa keskimmäinen koko (tummennettu) on vertailtava koko. Tätä kokoa ympäröivät koot ovat tummennetun koon rinnakkaiskokoja pienemmällä ja isommalla ympäryksellä.

Violetilla pohjalla on esimerkki rinnakkaiskokorivistä, jossa tummennetut koot ovat kupin tilavuudeltaan kaikki samankokoisia. Esimerkiksi koossa 70L ja 105E kupin tilavuus on sama, mutta ympärysmitassa 35 sentin ero.


: 25.03.2024 11:06

Julkaistu: 11.10.2018 23:23