Panosta hyvinvointiisi hankkimalla sopivat rintaliivit

Särkeekö niskaa? Päätä särkee? Onko selkä kipeänä? Hartiat jälleen jumissa? On aivan turha kärsiä huonosti istuvista rintaliiveistä, sillä oikean kokoisina ne ovat varsin huomaamattomat ja mukavat päällä.

Monelle voi tulla yllätyksenä, että rintaliivit voivat olla syynä toistuviin niska- ja selkäkipuihin. Väärän malliset tai väärän kokoiset liivit aiheuttavat niskan lihaksille ylimääräistä työtä, mikä ilmenee usein päänsärkynä.

Rintaliivien tarkoitus on tukea, muotoilla ja suojata rintoja. Rintaliivien tulisi tukea juuri oikeista kohdista, mutta ne eivät saa olla epämukavat päällä. Huonosti istuvien liivien käyttö saattaa aiheuttaa kipua rintoihin. Ja kun liivit eivät istu kunnolla, voivat huonot asennot ja rasitus johtaa kipuihin ja muihin ongelmiin myös niskassa, selässä ja hartioissa.

Miksi rintoihin sattuu?

Hormonaaliset muutokset kehossa voivat aiheuttaa rintojen kipeytymistä ja se on ihan normaalia, vaikkakin ikävää. Toinen syy rintojen kipuilulle voi olla, että rintaliivisi eivät istu kunnolla. Väärän malliset ja kokoiset rintaliivit voivat aiheuttaa vakaviakin ongelmia niin rinnoille kuin ryhdille.

Yleisin virhe on käyttää rintaliivejä, joiden kuppikoko on liian pieni ja ympärysmitta liian suuri. Kun liivien ympärys on liian iso, eivä rintaliivit tue rintoja tarpeeksi ja rinta pääsee heilumaan ja hölskymään liikkeessä, mikä voi aiheuttaa kipua. Liian löysä ympärysmitta myös johtaa siihen, että rintojen paino siirtyy hartioille olkainten varaan, joka taas saattaa aiheuttaa selkä-, hartia- ja niskakipuja. Ympärysmitaltaan liian suuret rintaliivit saattavat lisäksi kehon ympäri liikkuessaan hangata kipeitä punaisia hiertymiä iholle rintojen alle ja kylkiin. Oikeankokoinen ympärysmitta on sen verran napakka päällä, ettei se pääse liikkumaan kehon ympärillä, vaan pysyy paikoillaan, ja tuntuu päällä miellyttävältä, lähes huomaamattomalta. Kun liivi on hyvin ankkuroituna kehon ympärille, jää olkaimille tuleva painokuorma pienemmäksi.

Kokeilemalla löydät parhaiten itsellesi istuvat liivit

Jopa 80% naisista käyttää väärän kokoisia liivejä – oletko sinä yksi heistä? Kun etsit hyviä rintaliivejä, tarkastele ensin nykyisiä rintaliivejäsi ja niiden istuvuutta.

  • Hankaavatko liivisi rinnan alta tai kyljestä tai nousevatko ne ylös selästä?
  • Hiertävätkö kaarituet tai tökkivätkö ne kainaloihin?
  • Sojottavatko tai pönköttävätkö kaaritukien pää ilmassa rintojen välissä?
  • Pusertuuko kainalotissit tai tuplatissit kupin yläreunasta ja joudutko ravistelemaan rintoja monta kertaa päivässä takaisin kuppeihin nykimällä kupin yläreunasta tai olkaimista?
  • Tai valuvatko olkaimet ja saat jatkuvasti nykkiä niitä takaisin hartioille?

Jos vastasit yhteenkään näistä kyllä, on aika tarkistaa liivikokosi! On aivan turha kärsiä huonosti istuvista rintaliiveistä, sillä oikean kokoisina ne ovat varsin huomaamattomat ja mukavat päällä. Oma rintaliivien koko olisi hyvä tarkistaa aina, kun olet rintaliiviostoksilla, eli muista sovittaa huolellisesti.

Oikeankokoiset rintaliivit tunnistat seuraavista:

  • Liivin ympärys on miellyttävän napakka, ei hierrä.
  • Kaarituet istuvat rintakehää vasten koko matkaltaan, myös rintojen välistä.
  • Mistään ei puserru mitään yli eikä rintaliivejä tarvitse oikoa päivän aikana.
  • Olkaimet pysyvät hartioilla eivätkä ne paina kipeästi.

: 11.07.2022 19:25

Julkaistu: 18.09.2018 11:24