Panosta hyvinvointiin hankkimalla sopivat rintaliivit

Särkeekö niskaa? Päätä särkee? Onko selkä kipeänä? Hartiat jälleen jumissa? On aivan turha kärsiä huonosti istuvista rintaliiveistä, sillä oikean kokoisina ne ovat varsin huomaamattomat ja mukavat päällä

Monelle voi tulla yllätyksenä, että rintaliivit voivat olla syynä selittämättömiin niska- ja selkäkipuihin. Väärän malliset tai kokoiset liivit aiheuttavat niskan lihaksille ylimääräistä työtä, mikä ilmenee usein päänsärkynä.

Rintaliivien tarkoitus on tukea, muotoilla ja suojata rintoja. Rintaliivit valmistetaan niin, että ne tukevat juuri oikeista kohdista, mutta ne eivät saa olla epämukavat päällä. Huonosti istuvien liivien käyttö saattaa aiheuttaa rintoihin tai ihoon kipeytymistä, tai olkainten kohdalla voi olla punaiset, kipeät jäljet. Kun liivit eivät sovi kunnolla, tilannetta yritetään korjata parantamalla omaa asentoa, mikä johtaa kipuihin ja muihin ongelmiin.

Miksi rintoihin sattuu?

Rintaliivisi ei istu kunnolla. Väärän malliset ja kokoiset rintaliivit voivat aiheuttaa vakaviakin ongelmia rinnoille. Jos liivien kuppiosa on liian pieni, kaarituki voi painautua rintakudokseen.

Yleisin virhe on käyttää rintaliivejä, joiden kuppikoko on liian pieni ja ympärysmitta liian suuri. Tämä johtaa siihen, että rintojen paino siirtyy hartioille olkainten varaan, joka taas saattaa aiheuttaa selkäkipuja.

Rinnat saattavat aristaa myös, mikäli liivien ympärys on liian iso, eivätkä rintaliivit tue rintoja tarpeeksi. Ympärysmitaltaan liian suuret rintaliivit saattavat liikkuessaan hangata punaisia naarmuja iholle. Rintaliivien ympärysnauhoissa on elastaania, joka joustaa. Tämä jousto tulisi huomioida rintaliivien ympärysmittaa valitessa vähentämällä omasta rinnan alta saadusta vartalonympärysmitasta 5-15cm.

Kokeile erilaisia malleja ja kokoja ja löydä parhaiten itsellesi istuvat liivit. Jopa 80% naisista käyttää väärän kokoisia liivejä – oletko sinä yksi heistä? Eri valmistajien liivit istuvat eri tavalla ja erimalliset liivit voivat aiheuttaa hankaluuksia kokojen suhteen. Joillakin naisilla on suuret rinnat, mutta pieni ylävartalo, mikä tekee oikeiden liivien valitsemisesta hankalaa. Jokaisen naisen keho on erilainen ja ikävä kyllä kaikkien keholle ei noin vain löydy sopivaa mallia. Oma rintaliivien koko olisi hyvä tarkistaa vuoden välein. Koko tulisi tarkistaa erityisesti, jos kehossa on tapahtunut muutoksia (esim. painon nousua tai laskua, raskaus).

On aivan turha kärsiä huonosti istuvista rintaliiveistä, sillä oikean kokoisina ne ovat varsin huomaamattomat ja mukavat päällä. Jos siis etsit hyviä rintaliivejä, tarkastele ensin nykyisiä liivejä ja niiden istuvuutta. Lue miten puet ja sovitat rintaliivit oikein. Pukemisohjeestamme saa vinkkejä mihin ympäryksen, kuppien ja olkainten osalta on hyvö kiinnittää huomiota rintaliiviä pukiessa.

  • Hankaavatko liivisi tai tuntuvatko ne nousevan ylös selästä?
  • Hiertävätkö kaarituet tai tökkivätkö ne kainaloihin?
  • Sojottavatko kaaret eteenpäin tai pönköttävätkö ne ilmassa rintojen välissä?
  • Pusertuuko kainalotissit tai tuplatissit kupin yläreunasta ja ravistelet rintoja monta kertaa päivässä takaisin kuppeihin?
  • Tai valuvatko vaan olkaimet ja saat jatkuvasti nykkiä niitä takaisin hartioille?

Jos vastasit yhteenkään näistä kyllä, on aika tarkistaa liivikokosi, sillä et ehkä olekaan senkokoinen, mitä olet kuvitellut.


: 05.02.2021 10:47

Julkaistu: 18.09.2018 11:24